-
Webinar #NietTeMissen 2024
14-12-2023 Op dinsdag 27 februari ‘24, van 11.00 uur tot 12.00 uur, presenteren we tijdens een webinar de nieuwe NietTeMissen-toolkit. Tijdens het webinar vertellen we wat jullie dit jaar kunnen verwachten van het gratis campagnemateriaal, wanneer welke materialen beschikbaar zijn en hoe je ze kunt inzetten in jouw regio. Daarnaast is er ruimte om vragen te stellen aan het campagneteam.
Van 1 tot 7 juni 2023 is het wederom de Week van de Jonge Mantelzorger. Tijdens deze week vragen we extra aandacht voor deze vaak onzichtbare groep jongeren. Het doel van onze campagne is om bewustwording te creëren en de zichtbaarheid van jonge mantelzorgers te vergroten.
Werk jij bij een gemeente, welzijnsorganisatie, de zorg of in het onderwijs en wil je graag helpen? Wij bieden jaarlijks een kant en klare toolkit die ook te personaliseren is voor jouw organisatie.
-
SCP - Meer meedoen is niet per se goed voor jongeren
7-12-2023 Er zijn op dit moment ongeveer 2 miljoen Nederlandse jongeren van 16 tot 24 jaar. Zij doen bijna allemaal actief mee in de samenleving. Ze gaan naar school, hebben een (bij)baan en doen vrijwilligerswerk of mantelzorg. […]
Er zitten ook grenzen aan die participatie. Vooral jongeren die intensieve mantelzorg bieden aan een ziek familielid of een naaste ervaren veel tijdsdruk en een lager welbevinden. De vraag is dan ook wat we als samenleving van jongeren kunnen en mogen vragen als het gaat om mantelzorg. De overheid kan bijvoorbeeld faciliteren dat jonge mantelzorgers goed worden ondersteund door gemeenten en werkgevers. […]
In het rapport Meer meedoen is niet per se goed voor jongeren laat het SCP zien wat de gevolgen zijn voor het welbevinden van jongeren met meerdere zorgtaken en welke kansen er zijn voor overheid en gemeenten om deze jongeren meer aandacht te geven.
-
Congres Jonge Mantelzorg 2023
9-11-2023 Een maand geleden organiseerde de Alliantie het landelijke Congres Jonge Mantelzorg over het mentaal welbevinden van jongeren die opgroeien met een zorgsituatie thuis.
Voor het eerst kwamen ruim 200 professionals, experts én jonge mantelzorgers live bijeen om deel te nemen de verdiepende sessies van onze partners en elkaar te ontmoeten op de Kennis- en Inspiratiemarkt. Staatssecretaris VWS Maarten van Ooijen was aanwezig en sprak met jongeren en professionals over de uitdagingen waar we voor staan als het gaat om de erkenning en ondersteuning van jonge mantelzorger, en over wat er nodig is in de toekomst.
Ben je benieuwd naar de panelgesprekken tijdens het plenaire programma? Of naar de presentaties van de verdiepende sessies? Je vindt alle info hier op onze website.
-
Webinar campagne Week van de Jonge Mantelzorger 2023
Speciaal voor jonge mantelzorgprofessionals organiseert de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg op dinsdag 14 februari 2023 van 11.00 tot 12.00 uur een informatieve webinar over de campagne van de Week van de Jonge Mantelzorger 2023.
De ontwikkeling van het nieuwe campagnemateriaal is dan nog in volle gang, maar in de webinar lichten we alvast een tipje van de sluier op. Zo krijg je te horen welke tools je allemaal kunt verwachten en geven we advies over hoe je de campagne kunt inzetten in jouw regio. Uiteraard is er genoeg ruimte om vragen te stellen.
Geïnteresseerd? Meld je aan via het formulier op deze website.
Graag tot dan!
-
Vier nieuwe NietTeMissen-portretten verschijnen tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger.
Deze week verschijnen 4 nieuwe #NietTeMissen portretten op de website van de Week van de Jonge Mantelzorger! Daarin delen vier jonge mantelzorg-ambassadeurs hun ervaringen, adviezen en zorgen met ons.
De portretten mogen uiteraard gedeeld worden via onze kanalen. Houd daarvoor onze website en sociale media in de gaten. Bekijk en lees ook de vijf portretten uit 2021 van Hanane, Nawaz, Vianna, Marjet en Gino op de website van de Week van de Jonge Mantelzorger.
Vera (brussenbeweging BRUS) en Michael (Alliantie) maken de portretten als aanvulling op de #NietTeMissen bewustwordingscampagne, zodat er een breder beeld ontstaat van wat jonge mantelzorg inhoudt. De portretten sluiten tevens aan op het fotoproject Zie je mij? van fotografe Vera Duivenvoorden.
-
Hoe voorkomen we dat jongeren die zorg dragen voor iemand in hun omgeving de patiënten van de toekomst worden?
20-4-2022 | Gisteravond nam de Alliantie-coördinator deel aan een panelgesprek over de psychologische gevolgen van mantelzorgen op kinderen en jongeren. Jonge mantelzorgers en professionals uit verschillende sectoren (o.a. een huisarts, een ondersteuningscoördinator voortgezet onderwijs en psychologen) gingen hierover met elkaar in gesprek op basis van hun ervaringen en expertises.
Deze avond was onderdeel van het onderzoek naar mantelzorgers van De Balie Live Journalism. Nieuwsgierig? De bijeenkomst is i.s.m. AT5 opgenomen en te bekijken op de site van De Balie Live Journalism.
Verder sprak BRUS bestuurslid Vera Duivenvoorden over haar fotografieproject ‘Zie je mij?’, waarin ze jongeren volgt die een broer/zus hebben met een vorm van autisme en/of een beperking. Daarmee creëert Vera meer (h)erkenning voor brussen en dus jonge mantelzorgers: www.veraduivenvoorden.nl/portfolio/zie-je-mij/
-
Effectief ondersteunen van mbo-studenten met mantelzorgtaken | ECIO blended learning
20-1-2022 | Ondersteun jij mbo-studenten in bij de studievoortgang? Dan ben je bekend met studenten waarvan persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot verzuim, onderpresteren, studievertraging, afstromen of zelfs stoppen met de opleiding. De combinatie van studeren en mantelzorgen kan uitdagend zijn voor studenten. Ongeveer een op de vijf jongeren combineert een opleiding met een zorgverantwoordelijkheid voor een naaste. Ze dragen mogelijk zorgtaken, ze maken zich zorgen en/of komen zelf zorg tekort; meer dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis.
Leer wat mantelzorg precies is en hoe je deze studenten met zorgverantwoordelijkheden thuis kunt helpen bij het succesvol afronden van hun opleiding. De blended learning is geschikt voor iedereen die in zijn of haar werk mbo-studenten begeleidt, zoals docenten, studentbegeleiders, studentcoaches, studieloopbaanbegeleiders, verzuimmedewerkers, BPV-begeleiders en taakdocenten.
-
Literatuurstudie: De impact op en de ondersteuningsbehoeften van jong volwassen mantelzorgers.
18-1-2022 | Er verschijnen steeds meer studies over jongeren die opgroeien met de zorgen voor een naaste; jonge mantelzorgers. Deze gaan dan vooral over kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Opvallend is dat over jong volwassenen tussen de 18 en 25 jaar nauwelijks iets bekend is. In deze recent verschenen Engelstalige scoping review, kijken onderzoeker specifiek naar deze jong volwassen mantelzorgers die opgroeien met zorgen over en/of zorg dragen voor een ziek familielid.
“Jong volwassenen (18-25 jaar), die opgroeien met zorgen of zorg verlenen, ondervinden niet enkel invloed daarvan op fysiek en mentaal niveau, maar tevens op hun persoonlijke ontwikkeling en toekomstperspectieven. Ze hebben andere ondersteuningsbehoeften dan jonge mantelzorgers tot 18 jaar, gericht op het zelfstandig worden en het ontwikkelen van een eigen identiteit. De onderzoekers concluderen dat meer gedegen onderzoek nodig is om de omvang en aard van de impact van een zorgrol te bepalen op het leven van jong volwassen mantelzorgers, en naar de mogelijk bijpassende interventies. […]” (p. 14; onofficiële vertaling)
-
Nieuwe website voor en door brussen
17-1-2022 | De brussenbeweging BRUS* heeft hun eerste website gelanceerd voor en door brussen! Ofwel, een site met relevante informatie voor broers en zussen van mensen met een beperking, chronische ziekte, psychische kwetsbaarheid of verslaving.
Je vindt op de website o.a. onderzoeksrapporten, boeken, podcasts, ervaringsverhalen, films, documentaires en projecten. Ook kun je kennismaken met een aantal leden van de BRUS community. Nieuwsgierig? Kijk dan snel op www.brussenbeweging.nl
* BRUS komt voort uit de in 2019 opgerichte Brussen Erbij Beweging en is kernpartner van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg.
-
‘En nu jij!’ voor jonge mantelzorgers
17-12-2012 | Minoun (26) zorgt sinds zijn 17e ervoor dat het gezin blijft draaien, ondanks de gezondheidsproblemen van zijn ouders en zijn zusje. Lees zijn persoonlijke verhaal en zijn ervaring met de coach van ‘En nu jij!’* op de website van Markant, centrum voor mantelzorg.
“Eigenlijk ben ik thuis constant bezig met het kanaliseren van chaos. Dat probeer ik zo gestructureerd mogelijk te doen, zodat ik ook momenten voor mezelf heb. Want die zijn schaars als je onder hetzelfde dak woont als de familieleden waarvoor je zorgt.”
*Het ondersteuningsprogramma ‘En nu jij!’ helpt jonge mantelzorgers een evenwicht te (her)vinden tussen zorgen voor jezelf en zorgen voor een ander. Dat gebeurt via live- en online coaching en door middel van contactgroepen. Lees meer hierover op:
-
Handreiking Universal Design for Learning
9-12-2021 | “Toegankelijk inclusief onderwijs met Universal Design for Learning (UDL). Hierbij neem je de diversiteit als uitgangspunt. Het is een onderwijsontwerp dat rekening houdt met de verschillende leerstijlen, talenten en mogelijke belemmeringen. Zo creëer je onderwijs waarbij ruimte is voor elk studerend talent. Met minder ad-hoc aanpassingen, minder kosten en meer studiesucces voor alle studenten.
Deze handreiking gaat in op de theorie en toepassing van UDL. Naast het uitlichten van feiten uit literatuurstudies delen de auteurs de ervaringen van docenten, begeleiders en studenten in het Nederlands hoger onderwijs. Docenten en begeleiders, die het gedachtegoed van UDL in meer of mindere mate inzetten in hun onderwijs, geven hun visie op het implementatieproces van UDL en de waarde van UDL voor inclusief en flexibel onderwijs. Studenten die UDL-proof onderwijs volgen, delen tips en tops.[...]”
Bron: https://ecio.nl/publicaties/handreiking-universal-design-for-learning-2/
-
MIND start bewustwordingscampagne rond angst, depressie en stress
9-12-2021 | Ik voel me (helemaal niet) goed!
MIND start deze week met een bewustwordingscampagne over het bespreekbaar maken van psychische klachten angst, depressie en stress. Dit is belangrijk, omdat bijna de helft van de Nederlanders op een zeker moment te maken krijgt met psychische klachten. Kijk voor meer informatie op hun website.Meer informatie rondom dit belangrijke thema vind je ook op de website van 'Hey, het is oké’.
Deel je zorgen met anderen, maak het bespreekbaar. Je staat er niet alleen voor.
-
Drieluik Jonge Mantelzorg
8-12-2021 | MediReva* publiceerde de afgelopen tijd online een drieluik over jonge mantelzorg. Daarvoor gingen ze in gesprek met jonge mantelzorgers over hun ervaringen toen en nu. Het drieluik biedt een divers beeld van mensen die op jonge leeftijd te maken kregen met de zorgen voor een naaste en de tips die zij hebben voor jonge mantelzorgers en professionals.
Deel 1: In gesprek met Viroen Soebedar over de zorgen voor zijn moeder, zijn persoonlijke ervaringen en geleerde lessen als jonge mantelzorger.
Deel 2: Interview met Minou over haar ervaringen met de zorgen voor -en zorgen over- haar moeder met COPD, en de invloed daarvan op haar eigen leven.
Deel 3: Interview met Michael Buynsters; coördinator van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg en ambassadeur van de Brussen Erbij Beweging (BEB). Het artikel gaat in op zijn persoonlijke ervaringen en biedt tips en informatie over ondersteuning voor jonge mantelzorgers en professionals.
*MediReva is een medisch speciaalzaak die zorgt voor de levering van medische hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen in Nederland.
-
Documentaire 'Waar de helden zijn'
8-12-2021 | Lees het artikel over de documentaire 'Waar de helden zijn'*, deze maand verschenen in het tijdschrift Pluspunt van KansPlus. De documentaire geeft een indrukwekkend beeld van het leven met een kind dat extra zorg nodig heeft, met daarbij in het bijzonder ook aandacht voor de positie van broers en zussen; brussen.
"Het stormt in het hoofd van Jons, hij stormt door het huis. Hoe groter hij wordt, hoe moeilijker het is om thuis voor hem te zorgen. Op zijn zevende nemen zijn ouders de moeilijke beslissing om Jons in een instelling te laten wonen. Zus Bieneke worstelt met hoe zij zich tot Jons verhoudt en wat zij voor hem betekent en kan betekenen."
KansPlus, Plustpunt nr. 65, pp. 11-12.
*Waar de helden zijn, is een co-productie van Eigen Werk Theaterteam & Wieberdink producties. Het is een vervolg op de voorstelling 'Lastige ouders' van Eigen Werk Theaterteam.
-
MARIO project: onderzoek naar kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP)
25-11-2021 | De MARIO screeningstudie doet onderzoek naar kinderen (10-25 jaar) van ouders met psychische problemen (KOPP), zodat stemmingsstoornissen bij deze kinderen in de toekomst eerder en beter herkend kunnen worden. Deelname aan het onderzoek bestaat uit het invullen van een korte online vragenlijst en afname van een kort telefonisch interview wat vanuit huis gedaan kan worden.
Heb jij een ouder met psychische problemen? Of ben jij een ouder met psychische problemen en heb je kinderen in de leeftijd van 10-25 jaar? Meld je dan aan voor de MARIO screeningstudie: https://mario-project.nl/
-
Vilans - Dit werkt goed bij ondersteuning jonge mantelzorgers
11-11-2021 | Lees het artikel waarin Vilans-onderzoeker Nynke de Jong en jonge mantelzorger Tessa Voorbij terugblikken op de samenwerking binnen het Europese ME-WE project. Daarin gingen onderzoekers, professionals en jonge mantelzorgers samen aan de slag om een ondersteuningsaanbod voor jonge mantelzorgers te ontwikkelen.
Ook biedt het artikel linkjes naar interessante infostukken, zoals:
- het infoblad 'ME-WE veerkrachtstraining voor jonge mantelzorgers'
- het themadossier ‘Jonge mantelzorgers’ op Zorg voor Beter
- de infographic 'Jonge mantelzorgers ondersteunen doe je samen'